Tělo je malá továrna

Tělo je malá továrna

By 0 Comment 21. 6. 2020

Poslední dobou se dbá na zdravou výživu a již to není předmětem jen žen, ale i mnozí muži propadli zcela novému trendu zdravého stravování a pohybu. To je samozřejmě na jednu stranu velmi dobře, protože přece jenom je třeba si uvědomit, že během dne tělo zaměstnáváme a ne vždy příliš zdravě. Stačí mu poskytnout těžké a hůře stravitelné pokrmy, které náš organismus velmi těžce zpracovává a je problém. Potom není divu, že se cítíme unaveni a potřebujeme jakousi vzpruhu. Možná proto již naši předkové věděli, že pro tělo je velmi přínosné pojídat například klíčky, které přinášely tělu cenný zdroj zdraví. Nejen tím, že nezaměstnávaly tolik tělo na jejich zpracování, protože jsou lehce stravitelné, ale také byly skvělou zásobárnou všeho potřebného. Naštěstí to neplatilo jen v historii, to je poselství pro dnešek i další budoucnost. Klíčky bychom měli zařadit do našeho jídelníčku.

mungo na dlani

Malé množství stačí

Je skutečně neuvěřitelné, jak moc nám chybí vitamíny, minerální látky a další zdravé prospěšné doplňky. Právě díky čerstvým klíčkům, tak můžeme tento nedostatek hravě zvrátit a tak pomoci tělu, aby se rychle doplnil chybějící sortiment. Stačí jen hrst denně. A je pravdou, že nositelem zdraví nejsou jen klíčky, ale i samotné výhonky, které zatím ještě svoje uplatnění hledají.

Klíčky – před klíčením je třeba semena pořádně propláchnout, to umožní, že obal změkne a poté nebude dlouho trvat, klíčky budou dříve na světě. Můžeme si tak vypěstovat například mungo klíčky Naklíčeno, ale přirozeně je dalších dost druhů, které mohou obohatit náš jídelníček.

mungo klíčky

Výhonky – ty pro změnu potřebují ke svému růstu zeminu. Sklízí se tak asi za 1-2 týdny, záleží na tom, co jsme se rozhodli pěstovat za dobrotu, někdy to trvá déle. Výhonky jsou trochu odlišné od klíčků, ale také jsou velmi chutné a výživné.

Pěstovat se dá prakticky cokoliv, jen je třeba se zaměřit na správná semena. Rozhodně by to neměla být ta, která se sází do klasického záhonu, protože jsou chemicky ošetřená. Zde se musí vybírat taková, která budou určena ke klíčení a následné konzumaci. Poté se nás rozhodně únava držet nebude.