Kleopatra byla spíše chytrá nežli hezká

Kleopatra byla spíše chytrá nežli hezká

By 0 Comment 22. 5. 2023

Někdy nás dokáže historie tak trochu mystifikovat. Pravdu se pak dozvíme díky dalším archeologickým výzkumům a poznatkům. Mnohdy nám zůstane utajena navždy. Co před námi vědecká bádání například odhalila?
§  Po celá desetiletí, možná i staletí, jsme žili v přesvědčení, že snad nebylo krásnější ženy nad Kleopatru.
o   A to byl omyl.
Pokud se podíváme na mince, na kterých je zobrazena její tvář, pak zjistíme, že to až taková krasavice nebyla. Možná, že právě naopak.
§  Jak je tedy možné, že nás historie takto klamala?
§  Kde se vzaly informace o nejkrásnější ženě Egypta?
Je to zřejmě docela jednoduché. Královna Kleopatra, která byla poslední ptolemaiovskou vládkyní Egypta, měla zajisté velké charisma. Jak by se jinak mohlo stát, že bez problémů svedla samotného Julia Caesara anebo jeho soka, Marka Antonia? A bezesporu měla i další vlastnosti, které muži většinou oceňují.
o   Byla chytrá a měla bezesporu smysl pro humor.
o   Jak jinak by přišla na známý „fígl“, kdy se nechala zabalit do koberce a ten pak i s obsahem poslat Caesarovi jako dárek?
kleopatra s kočkou

Bratr byl zároveň jejím manželem

Je také zajímavé, že Kleopatřini rodiče byli vlastní sourozenci. Na ní tedy toto spojení nenechalo žádné následky. Naopak, byla jistě velice schopná. V Egyptě se trůn dědil docela zvláštním způsobem. A to – po matčině linii. Tudíž bylo určeno, že se musí Kleopatra provdat za svého bratra, aby ho mohla tímto způsobem pomoci dosadit na trůn. Stalo se.
§  Ale zřejmě svého bratra – manžela převyšovala, a tak máme z té doby mince jen s jejím portrétem.
palác kleopatry
Když roku 48 před naším letopočtem Caesar dobyl Alexandrii, rozhodla se Kleopatra, že se nevzdá a bude s Caesarem vyjednávat přímo. Jestli chtěla jen udržet svou moc anebo myslela na svůj lid, už se asi nedozvíme.
o   V krátké válce padl její manžel a tím se Kleopatra opět za pomoci Caesara vrací na egyptský trůn.