Ovesné vločky – recepty, které si zamilujete

Ovesné vločky – recepty, které si zamilujete

By 0 Comment 22. 5. 2023




Ovesné vločky jsou přirozeně bezlepková, zdravější verze pšeničné mouky. Jejich využití je univerzální, obstojí ve sladké i slané kuchyni. Jsou oblíbenou potravinou lidí vyznávajících fitness styl, ale pomalu se rozšiřují i do běžných kuchyní. Cena půl-kilového balení se pohybuje od 10 do 50 korun, jsou tedy levnou surovinou, která se doma určitě neztratí.


ovesná kaše


Čokoládová ovesná kaše s kokosem a banánem


Potřebujeme – 60 g ovesných vloček, 15 g kokosu, 2 kostičky 70 % čokolády, odměrka čokoládového proteinu (volitelné), 300 ml mléka, 100 g bílého jogurtu, banán


Doba přípravy – 10 minut


Postup – Na pánev vysypeme ovesné vločky a necháme je lehce osmažit. Velice snadno se však připálí, proto je musíte opravdu hlídat. Přidáme mléko, protein, kokos a čokoládu. Promícháme a necháme vařit. Mezitím si na talířku rozmačkáme banán vidličkou. Když kaše dostatečně zhoustne, odstavíme ji a přimícháme jogurt a banán. Můžeme dosladit například třtinovým cukrem.


 


Lívance


Potřebujeme – 90 g ovesné mouky (pomleté ovesné vločky), 1 vejce, mléko, banán, olivový/řepkový olej, marmeládu, sirup dle výběru (datlový, borůvkový, rýžový), ovoce na ozdobení


Doba přípravy – 30 minut


Postup – Do velké misky vhodíme mouku, vejce, banán a trochu mléka. Použijeme tyčkový mixer a vše rozmělníme. Podle potřeby přidáváme mléko, dokud nevznikne polotekutá konzistence. Na pánev dáme trochu oleje a těsto. Lívance otáčíme podle potřeby. Nakonec je promažeme marmeládou a přidáme sirup a ovoce na ozdobení.


 lívance s malinami


Čokoládový mug cake


Potřebujeme – 60 g ovesných vloček, med nebo jakékoliv jiné sladidlo, mléko, vejce, holandské kakao, 2 lžíce nutelly


Doba přípravy – 10 minut


Postup – Do většího hrnku dáme všechny ingredience a pořádně promícháme. Měla by nám vzniknout poměrně tuhá hmota. Hrnek dáme do mikrovlnky asi na 5 minut. Vyndáme a můžeme konzumovat. Ideálně s bílým jogurtem a ovocem.


Pro lepší chuť a více nadýchaný dojem můžeme bílek před přidáním vyšlehat.



Dobrou chuť!